Jak zrobić mochi? DIY

Jeśli chcesz w każdej chwili uzyskać smakowity, słodki smak mochi, naucz się robić własne. Wszystko czego potrzebujesz to kilka podstawowych składników z azjatyckiego rynku. Mieszanie własnego ciasta pozwoli Ci dostosować smaki mochi do swoich upodobań i będziesz mógł kształtować, kroić lub wypełniać mochi w dowolny sposób. Sprawdź jak zrobić mochi? DIY!

Jak zrobić takie piękne mochi?

Czego będziesz potrzebować aby zrobić mochi?

  • 1 szklanka (160 g) Mochiko (mąka ze słodkiego ryżu lub mąka mochi)
  • 3/4 szklanki (180 ml) wody
  • 2 szklanki (400 g) cukru pudru
  • Skrobia kukurydziana do kształtowania
  • Kinako (proszek sojowy)

W zależności od rozmiaru daje od 20 do 50 mochi

Jak zrobić mochi?

  1. Wymieszaj mochiko z wodą, aby uzyskać miękkie ciasto. Włóż 1 szklankę (160 g) mochiko do miski żaroodpornej i wlej 3/4 szklanki (180 ml) wody. Mieszaj drewnianą łyżką, aż mochiko całkowicie połączy się z wodą. Ciasto powinno być miękkie i giętkie.
  2. Ustaw parowiec na kuchence. Postaw duży garnek na kuchence i wlej do niego 5 do 8 cm wody. Obróć palnik na pełną moc, aby woda zaczęła się gotować. Następnie wstawiamy do garnka wkładkę do gotowania na parze i przykręcamy palnik na średnio-wysoki. Woda powinna się gotować.
  3. Włóż miskę ciasta do parowaru i gotuj na parze przez 20 minut. Gdy woda się zagotuje, włóż miskę z ciastem bezpośrednio do wkładu do gotowania na parze. Połóż czysty ręcznik kuchenny na misce tak, aby boki wystawały nad garnek. Następnie umieść pokrywkę na garnku i zawiń końce ręcznika na pokrywkę. Ustaw minutnik na 20 minut, aby ciasto się ugotowało.
  4. Wyjmij ciasto i włóż je do małego garnka. Wyłącz parowiec i ostrożnie wyjmij gorącą miskę ciasta mochi z wkładu do gotowania na parze. Gotowane na parze ciasto wrzuć do małego garnka i postaw garnek na kuchence.
  5. Ugotuj ciasto na średnim ogniu, dodając cukier. Wyjmij 2 szklanki (400 g) cukru i ustaw je obok pieca. Podgrzej w garnku na średnim ogniu gotowane na parze ciasto mochi i dodaj 1/3 cukru. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj pozostały cukier w 2 partiach.
  6. Posyp blachę do pieczenia skrobią kukurydzianą i połóż na niej mochi. Połóż blachę do pieczenia w brzegach na blacie i posyp taką ilością mąki kukurydzianej, aby przykryła spód blachy. Nałóż gorące mochi na prześcieradło.
  7. Pokrój ciasto mochi na małe kawałki wielkości kęsa. Odkurz ręce lub wałek do ciasta i rozprowadź mochi tak cienko, jak chcesz. Weź nóż i pokrój ciasto na kwadraty lub prostokąty, które są równej wielkości. Posyp kawałki kinko (proszkiem sojowym) i połóż je na półmisku.
  8. W razie potrzeby przechowuj mochi do 2 dni. Wysoka ilość cukru zapobiegnie wysychaniu lub pękaniu mochi od razu. Aby uzyskać najlepszą konsystencję, spróbuj jak najszybciej zjeść mochi. Aby przechowywać mochi przez krótki czas, umieść je w hermetycznym pojemniku i trzymaj w temperaturze pokojowej do 2 dni.

Różne możliwości dodatków

  1. Dodaj kilka kropli ekstraktu, jeśli chcesz doprawić ciasto mochi. Wymieszaj zaledwie kilka kropli ulubionego ekstraktu smakowego, takiego jak truskawka, winogrono, migdał lub cytryna. Jeśli chcesz zrobić mochi o smaku matcha, dodaj do mochiko 1 łyżeczkę (2 g) proszku matcha.
  2. W razie potrzeby zwiń i pokrój mochi na ozdobne kształty. Jeśli chcesz podawać mochi w zabawnych kształtach, zrób porcję mochi i użyj dłoni posypanych skrobią kukurydzianą lub wałka do ciasta, aby rozwałkować ciasto mochi tak cienkie, jak chcesz. Następnie zanurz małe foremki do ciastek w skrobi kukurydzianej i wciśnij je do ciasta. Wyjmij foremki do ciastek i delikatnie wypchnij ozdobne mochi. Podawaj wycięcia mochi od razu.
  3. Uformuj mochi wokół słodkiej pasty z czerwonej fasoli, aby zrobić daifuku. Zrób porcję mochi i kup lub zrób anko (słodka pasta z czerwonej fasoli). Spłaszcz trochę przygotowanego mochi i umieść na środku łyżkę anko. Owiń mochi wokół anko, aby całkowicie je zamknąć. Nadziewane mochi podawaj natychmiast.
  4. Napełnij kulkę mochi owocami lub czekoladą, aby przygotować bogaty smakołyk. Jeśli chcesz zrobić fantazyjne mochi, gotuj na parze porcję mochi. Następnie wciśnij świeżą truskawkę lub jagodę do małego kopca mochi. Popchnij mochi wokół owocu, aby był całkowicie zamknięty. Jeśli wolisz inne nadzienie, przygotuj lub kup czekoladowy ganache. Zamroź małe łyżki ganache, a następnie owiń przygotowane mochi wokół niego. Teraz już wiesz jak zrobić mochi? DIY!

Jeżeli spodobał Ci się mój pomysł koniecznie odwiedź mnie na Instagramie i zostaw po sobie komentarz! Zachęcam także do sprawdzenia mojego artykułu, w którym dowiesz się jak zrobić domowe lody!

Dodaj komentarz