Jak zrobić lody mochi?

Lody mochi to idealny, kompaktowy deser do zjedzenia w upalny letni dzień. Tradycyjny japoński przysmak polega na zawijaniu ulubionego smaku lodów mochi, czyli słodkiego ciasta z mąki ryżowej. Nie musisz jechać aż do Japonii, aby doświadczyć tego deseru. Zamiast tego zrób to sam! Sprawdź jak zrobić lody mochi!

Kolorowy deser mochi na białym talerzu

Czego będziesz potrzebować do zrobienia lodów mochi?

  • Smak lodów do wyboru – co najmniej 2 filiżanki (300 g)
  • ¾ szklanki (90 g) mąki shiratamako lub kleistej mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki (180 ml) wody
  • ¼ szklanki (50 g) bardzo drobnego cukru
  • ½ szklanki (80 g) skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Przygotowanie lodów mochi

  1. Do kulek mochi wybierz lody o gęstej konsystencji. Gęste lody ładnie twardnieją w kulkach mochi i nie stopią się tak szybko. Smak, marka lub rodzaj lodów, których użyjesz, zależy wyłącznie od Ciebie i Twoich preferencji. Użyj jednego smaku lodów lub użyj innego smaku dla każdej kulki mochi.
  2. Użyj folii plastikowej, aby indywidualnie wyłożyć 10 filiżanek w foremce z babeczkami. Folia foliowa nie pozwoli, aby lody przykleiły się do puszki. Będzie to działać najlepiej, jeśli twoja forma z babeczkami ma zaokrąglone miseczki zamiast płaskich, owalnych.
  3. Włóż 1/4 szklanki (33 g) lodów do każdego z 10 kubków do babeczek. Zdobądź pełną, okrągłą gałkę lodów, aby ułatwić sobie późniejszą obsługę. Użyj dodatkowej łyżki, aby pomóc w prawidłowym napełnieniu łyżki lodów i w razie potrzeby opróżnij ją do kubków.
  4. Przykryj puszkę folią i włóż do zamrażarki. Delikatnie owiń plastikową folię wokół każdej gałki lodów, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Pozostaw lody w zamrażarce na co najmniej 2 godziny lub do momentu, aż gałki będą jędrne w dotyku.

Mieszanie mochi

  1. Wymieszaj ¾ szklanki (90 g) mąki ryżowej i ¼ szklanki (50 g) cukru w ​​misce przeznaczonej do kuchenki mikrofalowej. Najpierw dodaj do miski mąkę shiratamako lub kleistą mąkę ryżową, a następnie dodaj bardzo drobny cukier. Kontynuuj mieszanie składników, aż zostaną zmiksowane i pozbawione grudek.
  2. Połóż pokrywkę na misce i mikrofalówce na 2 minuty. Złam pokrywkę miski, aby zawartość mogła się przewietrzyć i nie wytworzyć ciśnienia powietrza. Kuchenka mikrofalowa zgęstnieje i ugotuje mochi, dzięki czemu stanie się lepkim ciastem, którym można przykryć kulki z lodami.
  3. Wymieszaj mochi i podgrzej je mikrofalami z popękaną pokrywką przez kolejne 1 ½ minuty. Użyj gumowej szpatułki, aby wymieszać i napowietrzyć mochi. Zeskrob boki i spód miski, aby mochi nie zaczęło się palić ani nie wysychać. Ciasto po odgrzaniu w kuchence mikrofalowej powinno być ugotowane i przypominać lepkie ciasto.

Co dalej?

  1. Posyp czystą ladę skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną. Skrobia, czy to kukurydziana, czy ziemniaczana, sprawi, że mochi nie przyklei się do blatu, gdy go rozłożysz. Nie martw się o wycieranie skrobi z rąk. Posiadanie kilku na rękach będzie rzeczywiście korzystne i zapobiegnie przywieraniu ciasta do skóry podczas obsługi.
  2. Uformuj mochi w kulkę i połóż na blacie. Posyp go większą ilością skrobi, aby nie przykleił się do wałka, gdy będziesz go rozwijał. Zachowaj ostrożność podczas pierwszej obsługi mochi. Najprawdopodobniej będzie gorąco. Zdejmij pokrywkę i pozwól jej ostygnąć na tyle, abyś mógł jej dotknąć bez poparzenia.
  3. Użyj wałka do ciasta, aby rozłożyć mochi na cienki arkusz. Przygotuj arkusz mochi o grubości około 1⁄8 cala (0,32 cm). Pracuj od środka ciasta na zewnątrz, aby brzegi arkusza nie stały się zbyt cienkie. Środek ciasta powinien mieć mniej więcej taką samą grubość jak krawędzie ciasta. Arkusz może mieć szorstki kształt koła lub prostokąta, ponieważ każdy z nich sprawdzi się podczas cięcia mochi.
  4. Wytnij 10 kółek za pomocą okrągłego foremka do ciastek 9 cm. Zapobiegaj przywieraniu mochi do foremki do ciastek, pocierając je skrobią. Zacznij od jednej strony arkusza mochi i przejdź na drugą stronę. Jeśli musisz, zbierz resztki mochi i zwiń je z powrotem, aby móc wyciąć więcej kółek.
  5. Umieść krążki mochi na blasze do pieczenia i schłódź je w lodówce. Przykryj blachę do pieczenia plastikową folią, aby mochi nie wyschły w lodówce. Sprawdź na dyskach mochi po 30 minutach, czy są zimne w dotyku. Jeśli krążki mochi są jeszcze ciepłe, pozostaw je w lodówce, aby nadal się schładzały.

Przykrycie lodów

  1. Wyłóż swój blat małym kawałkiem plastikowej folii. Odetnij kawałek folii, aby był co najmniej dwa razy większy od kulki mochi. Folia foliowa posłuży do indywidualnego pakowania gotowych kulek mochi.
  2. Umieść kulkę lodów na kółku mochi i połóż na plastikowej folii. Użyj łyżki lub palców, aby szybko umieścić lody na środku arkusza mochi. Aby to zrobić, trzymaj arkusz mochi w dłoni lub połóż arkusz już na plastikowej folii. Wybierz, która metoda jest dla Ciebie najłatwiejsza.
  3. Podnieś krawędzie koła mochi, aby zakryć kulkę lodów. W razie potrzeby rozciągnij arkusz mochi palcami, aby pokryć całą kulkę lodów. Schłodzone ciasto może początkowo być trudne do rozciągnięcia, więc bądź cierpliwy.
  4. Ściśnij brzegi ciasta zamknięte w górnej części kulki lodów. Pokryta kulka lodów będzie z grubsza przypominać zaciśniętą torebkę na monety. Wygładź palcem pomarszczone krawędzie na górze. Uważaj, aby podczas tego nie rozerwać ciasta mochi.
  5. Zapakuj kulkę mochi w plastikową folię, aby ciasto było świeże. Przykryj całą kulkę mochi folią, tak aby żadne ciasto nie było odsłonięte. Plastikowa owijka zapobiega wysychaniu ciasta w zamrażarce, a także pomoże kuli zachować swój kształt, aż lody i ciasto twardnieją.
  6. Umieść zapakowaną kulkę mochi w puszce z babeczkami w zamrażarce. Umieść widoczne szwy w plastikowej osłonie w dół do kubka. Dzięki temu plastikowa folia nie oderwie się od kulki mochi, gdy zamarznie.
  7. Pozostaw kulki mochi do całkowitego ujędrnienia w zamrażarce przez 2 godziny. Daje to szansę stwardnienia lodom. Kiedy będziesz gotowy do zjedzenia kulki lodów mochi, pozostaw kulkę w temperaturze pokojowej przez 5-10 minut, aby ciasto mochi zmiękło, abyś nie zranił zębów podczas gryzienia. Teraz już wiesz jak zrobić lody mochi!

Jeżeli spodobał Ci się mój pomysł koniecznie odwiedź mnie na Instagramie i zostaw po sobie komentarz! Zachęcam także do sprawdzenia mojego artykułu, w którym dowiesz się jak zrobić domowe lody!

Dodaj komentarz